Heleen Hulsmann

collage-salon-en-heleen

Deze keer een ontmoeting met een bijzondere en hardwerkende vrouw, die met haar prachtige kleding salon gevestigd is in hartje Amsterdam.

 

Een tijd geleden waren Arjen en ik uitgenodigd voor een groot galafeest op de De Koninklijke Industriële Grootte Club. Ik had echter zoals gewoonlijk weer niets om aan te trekken! Het werd kort dag, en ik moest nog steeds een outfit zien te scoren.

Toen zei Arjen dat hij mij mee zou nemen naar Heleen, volgens hem had zij de aller mooiste kleding in haar salon hangen, en ik zou gegarandeerd weg gaan met een big smile .

Hij kende haar via haar man Hans Jonkers, regisseur van diverse commercials, waarbij Arjen de styling heeft gedaan: o.a. Mona toetje, meisjes van Verkade en Etos.

 

De avond voordat ik bij Heleen langs zou gaan sprak ik mijn moeder, en vertelde haar dat ik de volgende dag bij Heleen een afspraak had, om een mooie outfit uit te gaan zoeken.

En toen bleek maar weer eens hoe klein dit wereldje is. Zij vertelde mij dat mijn zus meer dan tien jaar geleden de oppas was geweest van Heleen haar kinderen! Heleen was destijds goed bevriend met de beste vriendin van mijn moeder.

En volgens mijn moeder was Heleen een vrouw met veel smaak (en als mijn moeder iemand een goede smaak vindt hebben, dan heeft diegene dat ook…

Mijn moeder heeft trouwens vroeger altijd zelf kleding voor me ontworpen en gemaakt. Zo kon ik kon uren naar haar kijken als ze weer eens achter haar weefgetouw of naaimachine zat en vol overgave bezig was. Wat betreft mijn gevoel voor kwaliteit en smaak heb ik veel aan haar te danken…)

Blij en nieuwsgierig, maar ook een beetje gespannen ging ik samen met Arjen naar Heleen haar salon. Bij binnenkomst was ik meteen al onder de indruk: de hal, chique en groot bleek de entree tot een waar paradijs der kleding. Heleen stond al in de deuropening op ons te wachten, chique en stijlvol gekleed.

Ze geeft een sterke en warme indruk, een echte powervrouw. Vol trots liet ze haar prachtige salon zien, die vol hing met de allermooiste kwaliteit kleding. Chanel, Saint Laurent, Isabel Marant, Gucci, Acne, en nog vele andere merken hingen op de kledingrekken te wachten tot iemand er weer vol plezier mee de salon uit zou lopen.

Ze pakte een aantal prachtige jurken te voorschijn, wist precies wat mij stond en waar ik van hield. Ik mocht ook een bijpassend jasje van haar lenen, dat ik kort daarna bij haar heb gekocht.

 

Sindsdien, als ik weer eens de mogelijkheid heb mezelf te verwennen, ga ik bij Heleen langs. Ze is een vrouw die mij enorm inspireert en ik vroeg me af hoe zij zo succesvol is geworden. Ze is moeder van drie kids, heeft een fulltime salon te runnen. Heel ‘bekend Nederland’ komt bij haar kleding kopen, huren en verkopen. Ze is altijd bezig en dag en nacht aan het regelen. Hoe doet ze dat? Hoe gaat ze met die druk om? Wat betekent succes voor haar, en wat zijn haar verdere dromen?

Om daar achter te komen, ging ik bij haar langs voor een interview, en legde ik haar ‘de top tien van Bien’ voor.

 

Heleen, ik ben erg benieuwd naar wie de Heleen van vroeger was, wat is jouw achtergrond?

Ik ben iemand met heel weinig opleiding, ik werk vooral vanuit mijn passie..

Ik heb een MTS opleiding, en achteraf – nu ik zelf grote kinderen heb – heb ik daar ontzettend spijt van, dat zeg ik dagelijks tegen mijn kinderen.

Waar heb je spijt van?

Dat ik niet verder heb geleerd. En het is ook jammer dat ik niet meer gepusht ben door mijn ouders om te gaan studeren. Maar goed, het bloed stroomt blijkbaar tóch die kant op waar je zelf heen wil…

Ik ben na het Atheneum dus een MTS opleiding gaan doen in Utrecht, omdat ik dacht dat ik etaleur wilde worden.

 

Zij had iemand nodig, een manusje van alles, en van daaruit ben ik in de reclame terecht gekomen, en ben ik agent geworden voor Creatieve en dát is voor mij de basis geweest.

Maar het was dus echt door toeval..

Geloof je in toeval ?

Ik geloof écht in toeval.. dus zeker niet dat het allemaal voorbestemd is wat je overkomt, of dat het allemaal al vast ligt. Als ik niet in die bus had gezeten, niet op dat moment mijn buurmeisje had gesproken, dan had ik die baan nooit gehad en was ik nooit in de reclame terecht gekomen, en ga zo maar door.

Hoe is het idee eigenlijk ontstaan om een eigen vintage salon te beginnen?

Uit pure noodzaak.. Ik verkocht toentertijd kleding bij een bedrijf. En ik kreeg drie kinderen  binnen twee jaar tijd.

Ik had zelf al die prachtige reclame kleren had, heel erg hip en stijlvol. Maar ik droeg thuis alleen maar simpele en casual kleding, omdat ik met drie kleine kinderen zat: letterlijk snotneuzen.  

Ik zat dus met al die prachtige kleren die ik zelf niet droeg. En men wilde het niet hebben, de tweedehands winkels van toen vonden het allemaal gedoe en niet passen in hun collecties. Toen ben ik via de peuterspeelzaal met wat moeders in contact gekomen, en ben zo mijn kleding gaan verkopen. Dat werd één rekje kleren, dat werden twee rekjes en daarna drie, vier, acht. Tot mijn gezin uiteindelijk zei ‘zullen we dat maar niet meer thuis doen ?’

Vijfhonderd vrouwen per week over de vloer, werd een beetje veel. En toen ben ik dit pand gaan huren, en dat is nu bijna vijf jaar geleden.

Dus eigenlijk kan ik concluderen dat dit een uit de hand gelopen hobby is ?

Het is echt een uit de hand gelopen hobby, uit noodzaak, maar ook uit passie.

Ik dacht, wat een onzin dat dit soort kleding niet aangeboden wordt. Gewoon echt mooie spullen! Ik vind het ook geen vintage, maar recent. En dát is het verschil, wij bieden schoon en recent, en dat bleek een gat in de markt te zijn.

Wat is jouw kernwaarde in twee zinnen?

Kan je dat in twee zinnen zeggen?.. In het zaken doen vind ik eerlijkheid het allerbelangrijkste.

Transparantie & eerlijkheid. Zodra je dingen verborgen moet houden, val je vroeg of laat altijd door de mand.

Wat is jouw toekomst visie?

Ik wil nog een laatste carrièresprong maken, ik wil nog heel graag een tweedehands warenhuis oprichten. Met een veel uitgebreider aanbod dan alleen kleding hoor, bijvoorbeeld ook met kunst & design, maar alles tweedehands.

Jouw klantenbestand is groot, maar vooral met veel bekende Nederlanders.. hoe is dat zo gekomen?

Dat gaat via via. Ik probeer heel discreet te blijven over mijn klanten, dat is ook wat mijn klanten zo fijn vinden aan hier zijn. Ze hebben alle privacy, en ik ga altijd heel erg persoonlijk te werk. Dat is mijn grote verschil met andere stylisten denk ik. Zo ontvang je klanten en inbrengers die bij je passen.

Mond op mond reclame, vertrouwen mensen nog altijd het meest.

Waar ben je het meest trots op?

Dat de directeur van de Nieuwe Kerk en van het museum de Hermitage, tijdens de inhuldiging van Willem Alexander, een jurk droeg uit de salon. Ze had kort daarna een dubbel pagina interview in de NRC en vertelde gewoon dat ze mijn jurk had gedragen.

Dat een vrouw in zo’n positie, er in een landelijk dagblad open over durft te zijn, dat ze een tweedehands jurk draagt, vond ik fantastisch!

Wie inspireert jou?

Zo iemand heb ik eigenlijk niet. Ik kijk niet zo naar andere mensen, werk vooral vanuit mezelf.

Mensen die lelijk durven te zijn, spreken mij trouwens wel heel erg aan.

Hoe combineer je het moederschap met jouw fulltime baan?

Dankzij mijn wederhelft. :) Ik werk 24 x 7. Hij niet, en gelukkig neemt hij heel veel van mij over.

Mijn advies aan moeders? Werk vooral tijdens de basis school periode, in hun middelbare school tijd, hebben de kinderen je meer nodig.

 

En als laatste…

 

Vivian Westwood of Isabel Marant..?

Isabel Marant!

Gucci of Prada?

Auw.. nou vooruit, Gucci

H&M of ZARA?                        

Geen antwoord..

Chanel of Balenciaga?

Balenciaga

Ralph Lauren of Tommy Hilfiger?           

Ralph Lauren, maar moet zeggen ben wel enorm fan van Tommy.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *