About Amy

amy-winehouse

De documentaire Amy, over het leven van de Britse zangeres Amy Winehouse, is hard op weg het grootste kassucces te worden onder de Britse documentaires.

De documentaire over Amy Winehouse draait sinds 3 juli in de Britse bioscopen. In het openingsweekend brak de documentaire al een bezoekersrecord. Sindsdien was de film goed voor een omzet van 3,6 miljoen Britse pond, omgerekend 4,4 miljoen euro. Senna, over het leven van Formule 1-coureur Ayrton Senna, kwam uit in 2010 en bracht sindsdien 3,17 miljoen Britse pond op.

Ik lig in bed, denkend aan de indrukwekkende documentaire over Amy Winehouse, die Arjen en ik vanavond hebben gezien in Pathé City.

Het was vanavond een date avond, Arjen en ik besloten samen lekker uit eten te gaan en daarna naar een leuke film te gaan. Arjen had gehoord dat de film over het leven van Amy Winehouse erg goed stond aangeschreven, dus bestelde ik alvast als verrassing kaartjes online.

Indrukwekkend! Wat wat een ongelofelijk groot talent! En wat ze allemaal heeft moeten doorstaan! Hoe ze op de vlucht was, haar alcohol- en drugsverslavingen, hoe ze ten onder ging aan de druk van de media, en uiteindelijk van haar succes.

Ik hou ontzettend van films – met name documentaires – van goede verhalen waarin je wordt meegesleurd, zodanig dat je er bijna niet van kunt slapen.

Het fascineert me hoe de wereld in elkaar steekt, overal heb ik wel een vraagteken bij staan.

Na de film van Amy zit ik maar te denken en te filosoferen over het feit dat succes eigenlijk best een beladen, mysterieus, gedwongen iets is.

Wanneer heb je succes? Wanneer is het genoeg? Is het enkel spannend als iets onbereikbaar lijkt te zijn? En wat als je droom opeens binnen handbereik is? Hoe ga je om met de druk altijd te moeten presteren? Enzovoort enzovoort..

De eerste keer dat ik Amy Winehouse haar liedjes hoorde op de radio, en de tekst voorbij hoorde komen ‘you should be stronger than me’ was ik verkocht. Haar stem, de puurheid! Zo’n liedje dat blijft hangen en dat je zelfs op de fiets uren later, nog hardop mee zingt. Ze had iets wat je maar zelden bij een artiest terug vind, legendarisch.

Ze was zo jong, en voor ze het wist was ze al – ‘wat ze dus de top noemen’ – een ongekend beroemde jazz-zangeres.

Ik heb al veel films en documentaires in mijn leven gezien, maar deze heeft tot nu toe de grootste indruk achter gelaten, zo groot dat ik er nu om bijna 3 uur s’nachts nog een stukje over moet schrijven.

Eerst vindt iedereen haar en haar muziek te gek. Echter er ontstaat ook onbegrip, die zorgt voor jaloezie en haat. Opvallend, hoe er werd meegelift op haar succes door familie en haar eigen vriend.

Grote indruk maakte haar vader, een egocentrische man die de successen uitmelkt over de rug van zijn bloedeigen dochter. Wat duidelijk te zien is dat het hem alleen gaat om het geld en de roem. Hij toont geen enkele vorm van liefde, laat haar jaren rond lopen met een eetstoornis en ziet haar aftakelen door de drank en drugs, onderneemt überhaupt niets om zijn dochter te helpen.

 

bron : Nu.nl

‘Eerder liet de familie van Winehouse weten het niet eens met de inhoud van de documentaire, die stelt dat haar familieleden haar in de steek lieten toen zij om hulp vroeg voor haar drank- en drugsverslaving. de zangeres overleed op 23 juli 2011 aan een alcoholvergiftiging. Ze was 27 jaar oud.’

 

Wel zie je de bezorgdheid van haar vriendinnen, die tevergeefs diverse pogingen ondernamen haar te redden uit de drugs verslaving. Maar ze viel altijd weer snel terug in haar oude gewoontes.

Het is een leerzame film. En een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij dat iets negen van de tien keer mooier lijkt dan het vaak is. Dat er achter de succesverhalen en achter de roem, ook nog gewoon een persoon zoals jij en ik, schuilgaat. Enkel roem en geld maken niet gelukkig, oordeel daarover nooit te snel.

Ook was het mooi om te zien hoe de gun factor een grote rol mee speelt in het leven, en niets vanzelf gaat maar je er altijd onwijs hard voor moet knokken.

Gelukkig kunnen diegenen die haar muziek waarderen, nog steeds met volle teugen van haar mooie klanken na-genieten.

En laten we haar levensverhaal vooral als een wijze les beschouwen.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *